Skip to main content
Etusivu » Turvallisuus » Turvallinen koti – vältä kodin vaaranpaikat
Kodin turvallisuus

Turvallinen koti – vältä kodin vaaranpaikat

kodin vaaranpaikat
kodin vaaranpaikat
Kuvat: Unsplash ja Pexels

Koti on monelle oma turvasatama, jonne on ihana rauhoittua kiireisen päivän jälkeen. Harva varmastikaan pitää kotiaan vaarallisena paikkana, mutta silti Suomessa sattuu vuosittain yli 300 000 tapaturmaa kotona.

Pienellä tarkastelulla jokainen voi tunnistaa oman kodin vaaranpaikat. Listasimme vinkkejä, jotka huomioimalla voit ehkäistä tapaturmia.

Paloturvallisuus

1. Muista tarkistaa palohälyttimesi kunto säännöllisesti (mielellään kerran kuukaudessa), ja hanki sammutuspeite, joka toimii hyvänä alkusammutusvälineenä.

2. Älä jätä ruokaa yksin liedelle kypsymään.

3. Polta kynttilöitä turvallisesti. Sijoita ne paikkoihin, joista tuli ei voi tarttua ja levitä. Älä jätä palavia kynttilöitä valvomatta. Harkitse siirtymistä sähkökynttilöihin.

4. Huollata vioittuneet sähkölaitteet ammattilaisella.

5. Lieden lähettyvillä ei tule säilyttää mitään syttyvää.

6. Keittiön paloturvallisuutta voi parantaa turvaliedellä tai liesiturvalaitteilla.

7. Älä tupakoi sisällä.

Lisää paloturvallisuudesta täältä.

Kaatuminen

8. Hyvä fyysinen kunto voi ehkäistä kaatumisia.

10. Huolehdi riittävästä valaistuksesta talon sisällä ja pihalla.

11. Valitse kengät sään mukaan, erityisesti liukkailla keleillä. Tarvittaessa voit käyttää liukuesteitä kengissä.

12. Kuivaa märkä lattia suihkun jälkeen. Lisäksi kylpyhuone kannattaa suunnitella turvallisuutta silmällä pitäen: esimerkiksi tukikahva kylpyhuoneen seinässä on hyvä ratkaisu.

Myrkytykset ja tukehtuminen

13. Suomessa aikuisten myrkytystapaukset johtuvat useimmiten alkoholista tai huumausaineista. Lapsista myrkytystapaturmille ovat alttiimpia alle 3-vuotiaat. Muista siis säilyttää tuotteet alkuperäispakkauksissaan lasten ulottumattomissa.

14. Kiinnitä huomiota siihen, ettei lapselle synny tukehtumisvaaraa. Osta turvallisia leluja ja noudata lelujen ikärajasuosituksia. Säilytä pieniä tavaroita paikoissa, joihin pikkulapset eivät pääse.

15. Valvo lapsia, kun he syövät tai leikkivät.

16. Opettele Heimlichin ote.

Kaikesta ennakoinnista huolimatta kaikkea sattuu ja tapahtuu. Tästä syystä kotona on hyvä olla ensiapulaukku, josta löytyy muun muassa erikokoisia laastareita, sideharsoa, desinfiointiaine, yleisimpiä itsehoitolääkkeitä ja kertakäyttöisiä hanskoja. Lisäksi jokaisessa kodissa tulisi olla näkyvällä paikalla lista hätänumeroista.

Next article