Turvallisuus ei ole vain ulkoisen uhan torjuntaa, vaan myös sisäisen vakauden, luottamuksen ja turvallisuuden tunteen vahvistamista.
– Olemme paljon vartijoina, meillä on jokaisella vastuu luoda ympärillemme turvallisuuden tunnetta, ei lisätä turvattomuutta. Olemme Suomessa hyviä tekemään asioita turvallisuuden eteen, mutta turvallisuuden tunne syntyy lähipiirissä: kotona, koulussa, työpaikalla ja harrastuksissa, toteaa kansanedustaja Jarno Limnéll.
Limnéll nostaa esille viisi keskeistä asiaa joita turvallisuustilanteesta ja varautumisesta tulisi tässä hetkessä ajatella, ja ennen kaikkea mitä tulisi tehdä:
1. Jatkuva kehittäminen. Turvallisuuden ylläpitäminen ja vahvistaminen on projektin sijasta prosessi. Turvallisuuttamme uhkaavat asiat muuttavat alati muotoaan.
2. Yksi turvallisuus. Jokainen suomalainen yritys on tänä päivänä digitaalinen yritys. Fyysinen turvallisuus ja kyberturvallisuus on ymmärrettävä yhtenä kokonaisuutena. Tähän kokonaisuuteen on yhdistettävä viestintä. Vaikka asioita tekisi oikein, mutta viestii väärällä tavalla, voi menettää sen kaikkein tärkeimmän – luottamuksen.
3. Häiriönsietokyky. Varautumisessa on kaksi puolta: uhkien tunnistaminen ja niihin varautuminen sekä kyky toimia tilanteessa, kun jotain normaalista poikkeavaa tapahtuu. Asiakkaiden luottamus usein myös mitataan siinä hetkessä, kun ongelmia ilmenee.
4. Turvallisuuden tunne. Kaiken keskellä on aina ihminen ja näinä aikoina ihmisistä – heidän turvallisuuden tunteestaan – kannattaa jo työkyvynkin kannalta pitää hyvää huolta. Lähes kaikki turvallisuuspuhe on turvattomuuspuhetta ja väärää ja valheellista tietoa on sosiaalisen median kanavissa yhä enemmän nähtävillä. Välillä on hyvä irtaantua uutisvirrasta ja tehdä jotain mistä tulee hyvä mieli – lähteä vaikka kävelylle luonnon keskelle.
5. Suomi on turvallinen. On hyvä muistaa, että Suomessa on pitkä varautumisen perinne ja Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista.
– Hyvin meidän käy, Limnéll summaa.