Skip to main content
Etusivu » Turvallisuus » Turvallisuudessa on kyse välittämisestä
Paloturvallisuus

Turvallisuudessa on kyse välittämisestä

turvallisuus-paloturvallisuus-valittaminen
turvallisuus-paloturvallisuus-valittaminen
Kuvat: Getty Images, Pexels ja oma arkisto

Kari Telaranta

johtava asiantuntija, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK)

Ihmiset ajattelevat, että pelastuslaitos auttaa. Mutta tulipalot kehittyvät nopeasti ja pelastettavat ovat harvoin enää hengissä, kun palokunta tulee.

– Lieden käyttäminen on tyypillisin tulipalon syttymissyy. Valvo liettä, kun käytät sitä, ja pidä se muulloin tyhjänä. Riskilistan kärjessä ovat myös sähkölaitteet, avotuli ja hormit, toteaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) johtava asiantuntija Kari Telaranta.

Liesi voi unohtua päälle tai lemmikit ja lapset voivat väännellä nuppeja. Seniori voi vahingossa kääntää nuppia rollaattorin kahvalla.

– Liesivahdit oppivat, miten asukas käyttää liettä. Ne katkaisevat sähköt, jos käyttö ei ole normaalia. Kaikkia liesiturvalaitteita velvoittaa yhteinen standardi. Jos läheisen toiminta keittiössä huolettaa, liesivahti on helppo ratkaisu, Telaranta suosittelee.

Tarkista palovaroittimet

SPEK:in tutkimuksissa on selvinnyt, että puolet kodeista on ilman toimivaa palovaroitinta.

– Jos piippaus alkaa kokatessa, palovaroitin isketään harjalla alas eikä sitä enää asenneta takaisin. Monesti ne ovat myös niin korkealla, että paristojen turvalliseen vaihtamiseen tarvitaan A-tikkaat, Telaranta sanoo.

SPEK ehdottaa, että taloyhtiöt ottavat vastuulleen palovaroittimien vuosittaiset testaamiset ja paristojen vaihdot. Lisäksi asunnon palovaroittimet voi ketjuttaa, jolloin kaikki alkavat soida, kun yksi havaitsee savua.

Tunnista riskit

Taloyhtiön pelastussuunnitelma on hyvä käydä läpi asukkaiden kanssa kerran vuodessa. Silloin tulee puhuttua myös turvallisuusriskeistä, kuten tulipaloista, liukastumisista ja murroista.

– Tietävätkö kaikki, miten toimia, jos porraskäytävässä on savua? Entä osaatteko suojautua sisälle, jos lähistöllä on vaarallisten aineiden onnettomuus? Telaranta kysyy.

Oman asuinympäristön turvallisuutta voi lisätä liikkeeseen reagoivilla valoilla ja kameravalvonnalla.

– Jos ovisilmän käyttö on hankalaa, voi hankkia digitaalisen ovisilmän. Siinä on kamera, jolla oventakaisen tilanteen näkee suurennettuna erilliseltä näytöltä. Pidä kotisi aina asutun näköisenä ja sovi naapureiden kanssa, että he pitävät silmällä asuntoasi tai mökkiäsi. Ja somessa ei kannata toitottaa lomamatkasta, Telaranta neuvoo.

”Turvallinen koti on jokaisen perusoikeus”

Toimintakyky ja sen rajoitukset vaikuttavat arjen muotoiluun. Jos läheinen on esimerkiksi muistisairas, voi lieden sulakkeen ottaa pois ja lämmittää kotipalvelun tuomat ruoat mikrossa.

– SPEK on julkaissut Kodin turvallisuuden tarkistuslistan, josta kotipalvelu voisi käydä läpi yhden kohdan päivässä. Kuntien tulee ottaa kotien turvallisuus huomioon, kun ihmisten palveluntarvetta kartoitetaan. Huolenpito ja välittäminen myös lisäävät turvallisuuden tunnetta, joten pidetään paremmin huolta toisistamme. Voit aloittaa testaamalla läheistesi palovaroittimien toiminnan seuraavan vierailun yhteydessä, Telaranta ehdottaa.

Next article