Kaukalo on oltava valmiina jo, kun vauva haetaan sairaalasta kotiin, siksi sitä ei voi etukäteen sovittaa. Autokohtaisesta suosituksesta kannattaa selvittää, milloin lapsi on tarpeeksi iso istumaan etuistuimella.
Kaukalon kiinnitykseen tutustutaan myymälässä ja istuinta on hyvä sovittaa autoon etukäteen. Kiinnitysmekanismeja on runsaasti. Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara suositteleekin ennalta perehtymistä myös silloin, kun kiinnityksen uskoo olevan helppo.
– Auton ja istuimen yhteensovittamista helpottaa isofix-kiinnitys, joka on useissa uusimmissa auto- ja kaukalomalleissa. Siinä standardin mukaiset istuimet kiinnitetään suoraan auton rungossa valmiina oleviin kiinnikkeisiin. Tämä vähentää väärinkiinnittämisen mahdollisuutta, valistaa Elovaara.
Auton ohjeista on selivitettävä mahdollisuus poiskytkeä turvatyyny, jolloin kaukalon voi haluttaessa kiinnittää etuistuimeen. Suositus kuitenkin on, että turvaistuimet ovat aina takana. Näin suljetaan pois inhimilliset erehdykset, kuten että turvatyyny unohdetaan kytkeä pois. Tosin joissakin uusissa autoissa on automaattinen poiskytkentä, joka aktivoituu istuimen ollessa kiinnittyneenä etuistuimeen.
– Vauvan kaukalon ollessa edessä on vaarana myös, että vanhempi viihdyttää lasta, jolloin keskittyminen ajamiseen heikentyy, Elovaara varoittaa.
– Lapsi kyllä tottuu istumaan takana ja tietää, että vanhempi on silloinkin lähellä.
Milloin siirrytään turvaistuimeen?
Lapset kehittyvät eri aikaan ja siksi istuin valitaan mieluummin painon kuin iän mukaan. Elovaaran mukaan lapsen ollessa 13kg suositellaan turvaistuimeen siirtymistä, kaukalon käyttöohjeista voi kuitenkin tarkistaa, mihin asti sitä voi käyttää.
Myymälöissä voi saada myyjältä sopivia neuvoja, kun netistä ostettaessa ohjeet saattavat olla puutteellisia tai istuin ei olekaan sopiva. Autovalmistajien nettisivuilta löytyy tietoa sopivista istuimista.
Turvavyöistuimessa oikea reititys ohjaa turvavyön kulkemaan rintalastan yli. Jalkojen päällä kulkeva vyön alaosa estää lasta liukumasta törmäyksessä vyön alitse.
Myös turvakoroke varmistaa turvavyön oikein ohjautumisen. Istuinta asennettaessa on varmistettava auton pääntuen olevan oikeassa kohdassa. Korokeistuimessa lapsen kylkiä suojaavat reunat puuttuvat ja koroke voi törmäyksessä liukua lapsen alta pois. Toisaalta lapsi näkee paremmin ulos ikkunasta ja istuminen on väljempää.
Tiesitkö…
Yleisohje on, että turvaistuimessa istutaan 36 kg ja 135 cm asti. Lasten kehittyminen ei kuitenkaan ole samanlaista, joten esimerkiksi 140 cm ja 34kg kokoisen lapsen on vielä hyvä istua turvaistuimessa. Turvatyynyn sisältävässä autossa lapsi voi istua etuistuimella 140cm pituisena. Törmäyskulma on säädetty aikuisen mukaan. Lyhyelle lapselle laukeava turvatyyny voi olla haitallinen, kun tyynyyn törmätään väärästä kulmasta.
• Tämä ei päde kuitenkaan aina, auton valmistajalta onkin varmistettava autokohtaiset ohjeet siitä, kuinka lasta suositellaan kuljetettavaksi juuri omassa autossa.
• Korokeistuin vai turvavyöistuin? Turvavyöistuimessa on pääntuki ja lapsi on suojattu myös sivuilta. Lapsi kiinnitetään istuimeen 3-piste vyöllä, joka ohjautuu oikein eikä nouse kaulalle. Isofix-kiinnitteinen turvavyöistuin kiinnitetään autoon, joten se ei ole tyhjänäkään riski törmäyksessä. Korokeistuin on irrallinen ja tyhjänä ollessaan voi törmäyksessä lentää eteen.