Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia haluaa tehdä ympäristöystävälliset ratkaisut kaikille kannattavaksi. Hän uskoo, että ympäristöystävälliset valinnat myös tekevät ihmisen onnelliseksi.
– Itse en ole kaikkein valistunein kuluttaja, mutta moralisoinnilla ei päästä pitkälle. Haluan miettiä, miten voimme muuttaa maailmaa niin, että siitä tehdään kestävä, kansanedustaja Vartia aloittaa.
Hän haluaa, että ympäristöystävälliset valinnat olisivat järkeviä kaikille. Ekologiset valinnat ovat mahdollisia kuluttajille jo nyt, mutta toistaiseksi esimerkiksi sähköauton hankkiminen ei ole taloudellisesti kannattavaa.
Vartia ottaa esimerkiksi Norjan, jossa sähköautoilla ei ole arvolisäveroa, eikä niiden omistajien tarvitse maksaa tietullia tai pysäköintimaksuja. Norjassa ilmastonmuutoksen torjumisesta on tehty taloudellisesti kannattavaa.
– Haluan olla vauhdittamassa kehitystä kohti kestävää maailmaa, siksi lähdin politiikkaan.
Hänen toimintansa ytimessä on saada liikettä politiikan ja markkinatalouden rattaisiin. Samalla hän kannustaa kaikkia tekemään sen minkä pystyy. Ekologisessa teknologiassa hän näkee valtavia taloudellisia mahdollisuuksia ja arjen teoissa tien kohti onnea.
Mahdollisuus, ei menoerä
Antero Vartia toivoisi, että esimerkiksi energiakysymyksissä maltettaisiin katsoa pidemmälle. Suurilta kustannuseriltä tuntuvat ratkaisut maksavat itsensä takaisin niin pienessä kuin isossakin kuvassa.
Öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön on yksilöltä ekoteko, jonka avulla säästää myös rahaa. Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin noin 12 vuodessa.
Isomassa kuvassa energian tuottaminen on ongelmien ytimessä. Energiaa on jo nyt mahdollista tuottaa puhtaasti. Tulevaisuudessa erityisesti uusiutuva energia tulee laskemaan energian hintaa entisestään. Vartia näkee puhtaan energian ennemmin erinomaisena mahdollisuutena kuin ainoastaan suurena kustannuseränä valtiolle.
– Nyt on aika kehitellä teknologisia innovaatioita. Entä jos kohta ei olisikaan järkeä polttaa fossiilista polttoainetta missään päin maailmaa, koska Suomessa keksittiin kustannustehokkaampi tapa tuottaa energiaa?
Vartia lisää, että cleantech tulee olemaan tulevaisuuden bisnes, jonka rinnalla kännykkäbuumi tulee näyttämään pieneltä. Jotta Suomessa voitaisiin olla kehityksen kärjessä, pitäisi meidän tehdä nykyistä suurempia satsauksia ja muuttaa pelisääntöjä niin, että cleantech -yrityksillä on entistä paremmat onnistumisen mahdollisuudet.
– Hämmentävää, että yhä ajatellaan, ettei voida jättää velkaa jälkipolville, joten teemme ympäristön kannalta tuhoisia päätöksiä. Velka on vain bittejä tietokoneen ruudulla, verrattuna tähän planeettaan, joka on todellinen ja jonka haluamme jättää lapsillemme.
Näkymättömien tekojen merkitys
Pienet, usein näkymättömäksi jäävät teot, kuten biojätteen kierrättäminen, voivat tuntua olemattomilta, kun mietitään ongelmien mittakaavaa. Vartia on sitä mieltä, ettei kaikki vastuu ole yksilöllä, mutta toteaa myös, että kaikki maailman ongelmat olisivat jo ratkenneet, jos ”tippa valtameressä” -ajatuksesta olisi luovuttu. Hän uskoo, että eettiset valinnat tuottavat hyvää niin maailmalle kuin oikein toimivalle yksilölle.
– Kun ymmärtää tekojensa vaikutuksen, niistä voi saada yllättävänkin suurta nautintoa. Kun kierrätän biojätteet oikein, voidaan niistä tehdä biopolttoainetta, jolla jo nyt kulkee autoja. Ihminen nauttii hyväntekemisestä. Kun saa olla viemässä maailmaa kohti parempaa, se tekee onnelliseksi.