Teemu Kettunen
asiantuntija, uusiutuva energia, Motiva Oy
Aurinkopaneelit ovat ekologinen sähköntuotantotapa ja niillä on 25 vuoden tehontuottotakuu. Etelä-Suomessa päästään samaan tuottotasoon kuin Pohjois-Saksassa ja järjestelmien hinnatkin ovat laskeneet viime vuosina.
Mitä pitää ottaa huomioon, kun katsoo omalle katolleen ja tekee laskelmia?
– Paneeleille ei saa tulla varjostuksia, koska ne laskevat tuotannon tehoa. Oman sähkönkulutuksen on myös oltava riittävän suurta, koska korvaus myynnistä on vähäinen. Pienin kannattava ”avaimet käteen”-voimala on teholtaan vajaat kolme kilowattia. Tällöin paneeliston pinta-ala on noin 16–20 neliötä, Motivan uusiutuvan energian asiantuntija Teemu Kettunen sanoo.
Aurinkovoimalan sähköntuotanto painottuu kevääseen, kesään ja alkusyksyyn. Kaikki kattopinnat idästä etelän kautta länteen ovat potentiaalisia: idän puolella paneelit tuottavat enemmän aamuaikaan ja illalla tuotanto on suurempaa lännen puolella.
Tavoitteena kannattavuus
– Selvitä edellisenä vuonna toteutunut tuntitason kulutus. Tarkista myös sähkön nykyinen hinta. Näillä lähtötiedoilla toimittajat arvioivat sopivan voimalan koon, Kettunen neuvoo.
Asentamisessa on kiinteitä kustannuksia, jotka eivät muutu voimalan koon mukaan.
Lue myös: Minustako energiantuottaja?
– Suhteessa suurempi voimala tulee siis pienempää edullisemmaksi. Myös laitteistoon kuuluvan invertterin hinta muuttuu vain vähän tehon kasvaessa. Sen käyttöikä on noin 15 vuotta, joten niitä kuluu voimalan elinkaaren aikana kaksi, Kettunen kertoo.
Laskelmaan tarvitaan myös arvio sähkön hinnan noususta.
– Sähkön vuosittaisena hinnan nousuna voi käyttää noin 2–3 %. Ota myös huomioon, että voimalan tuotto laskee 0,5 % vuodessa, mutta se voi tuottaa hyvin vielä 40-vuotiaana. Laske takaisinmaksuajan ohella hankinnan sisäinen korko tai nettonykyarvo esimerkiksi 25 vuoden aikana, Kettunen ehdottaa.
Näin onnistut hankinnassa:
• Vertaile tarjouksia: aurinkosahkoakotiin.fi.
• Onko järjestelmäntoimittajalla luotettava maine ja referenssejä?
• Tarkista kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitsetko toimenpideluvan.
• Tarvitset aurinkovoimalalle liittämisluvan sähköverkkoyhtiöltäsi.
• Olet pientuottaja: kilpailuta ylijäämä-sähkönmyyntisopimus sähkönmyyntiyhtiöllä.
• Tee voimalasta kirjallinen sopimus: mitä urakkaan kuuluu, aikataulu, viivästyssanktiot ja takuu, liitteeksi suunnitelmapiirustukset.
• Motivan sivuilta löydät sertifioidut aurinkosähköasentajat.
• Pyydä asentajalta käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja allekirjoituksineen.