Olli Rusi
puheenjohtaja, SF Caravan Ry
Yksi lentoloma Keski-Eurooppaan aiheuttaa saman hiilidioksidipäästön mitä karavaanariharrastus tuottaa koko vuoden aikana.
Kiinnostus kotimaanmatkailuun ja halu matkustaa ekologisemmin ovat kartuttaneet karavaanarien määrää jo useamman vuoden ajan. Suosiota on lisännyt myös se, että matkailuajoneuvoja voi kukin harrastaa itselleen sopivalla tavalla.
– Suurin osa karavaanareista kiertää perheen kanssa kesäisen Suomen tapahtumia ja festivaaleja. Noin viidesosalla matkailuauton tai -vaunun omistajista on kausipaikka vesistön läheisyydessä. Toisinaan vierestä saattaa löytyä myös viljelypalsta, kertoo Olli Rusi, SF Caravan Ry:n puheenjohtaja.
Uutena trendinä on kansallispuistoissa matkailu, joka on oiva tapa kokea Suomen upeinta luontoa. Kansallispuistojen vieressä voi majoittua matkailuajoneuvossaan ja useissa kohteissa on käytettävissä saunat ja ravintolapalvelut. Päivisin pääsee vaeltamaan kotimaan parhaissa maisemissa.
Matkailuajoneuvoharrastus sopii vaivattomasta matkustamisesta pitäville. Leirintäopas.fi-sivustolta löytyy noin 500 leirintäpaikkaa eikä varaamista useimmiten tarvita. Leirintäalueilla pääsee yleensä grillaamaan, saunaan ja uimaan. Lisäksi leirintäalueiden palveluihin kuuluu matkailuajoneuvoissa olevien kemiallisten vessojen tyhjennyspaikat, mikä Rusin mukaan on helppo ja hygieeninen toimenpide.
Karavaanariharrastus on oikeastaan jakamistalouden edelläkävijä.
Matkailuajoneuvojen varustelutaso on nykyään hyvin korkeatasoista. Ympäri vuoden matkailuvaunuaan käyttävä Rusi kertoo, että hänellä on vaunussaan parempi sänky kuin kotona.
– Ja talvellakin vaunu on vesikiertoisen lattialämmityksen ansiosta parissa tunnissa mukavan lämmin ja kuiva.
Korkean varustetason miinuspuolena tulee uusien matkailuajoneuvojen kallis hinta. Toisaalta, omaa ei tarvitse ostaa, vaan auton voi vuokrata tai hankkia yhteiskäyttöön. Yhtenä tämän hetken ilmiönä on vanhojen asuntovaunujen tuunaaminen omia tarpeita vastaaviksi. Tämä on lisännyt suosiotaan viime vuosina erityisesti nuorten perheiden keskuudessa.
Lue myös: Talousveden kuljettaminen on ympäristöhaitta
– Ensimmäistä kertaa karavaanireissulle lähdettäessä kannattaa kysellä tutuilta autoa tai vaunua lainaan tai vuokrata, jotta tietää, millainen matkailuajoneuvo palvelee omia tarpeita parhaiten, jos tulevaisuudessa sellaisen aikoo ostaa, Rusi lisää.
Päästökeskustelu on tavoittanut kaikki matkailuajoneuvoja harrastavat ja ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi kannattaa suunnitella reitti tarkkaan turhan ajon välttämiseksi sekä kiinnittää huomiota taloudelliseen ajotapaan ja käyttää biodieseliä. Lisäksi Rusi neuvoo ottamaan matkalle mukaan polkupyörät, joilla pääsee kätevästi käymään kaupassa.
– Karavaanariharrastus on oikeastaan jakamistalouden edelläkävijä. Vapaa-aikaa vietetään jaetuilla leirintäalueilla, joissa käytetään osittain yhteisiä resursseja ja huolehditaan peruspalveluista ja esimerkiksi asiallisesta jätehuollosta yhdessä, Rusi tiivistää.