Korona-ajan matkustusrajoitteet ovat nostaneet lähimatkailun ja mökkeilyn suosiota entisestään ja se näkyy nyt myös veneiden poikkeuksellisen kovana kysyntänä.
Monet mökit ovat vaihtaneet omistajaa tai niitä päivitetään, koska mökkien käyttöaste on noussut ja perheen pitää viihtyä mökillä koko kesäloma. Siksi myös veneitä päivitetään tai vaihdetaan sellaisiksi, että niillä voi tehdä paremmin retkiä mökin lähivesillä.
Vene ostetaan käyttötarkoituksen mukaan, mutta turvallisuudesta ei kannata koskaan tinkiä. Myös veneen varusteissa lähdetään turvallisuusnäkökulmasta liikkeelle.
Suomen saaristo on monen mielestä veneilyyn ainutlaatuinen paikka maailmassa, ja veneilykausi on maassamme pidempi, kuin usein ajatellaan.
– Heinäkuu on Suomessa vilkkain veneilykuukausi, ja elokuussa harmitellaan jo palvelujen hiipumista, vaikka veneilykelit jatkuisivat vielä siitäkin eteenpäin, Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoo.
Pajusalon mukaan suomalainen keskivertoveneilijä tekee 17 päiväretkeä ja 16 yöreissua kesässä ja näin ollen käyttää paljon saariston palveluja.
– Kausiluonteisuus on luonnollisesti haastavaa palveluntarjoajien näkökulmasta, mutta uskon, että kehittämällä pitkäjänteisesti tarjontaa ja palvelujen markkinointia voimme pidentää veneilykautta. Siten saisimme saaristoa elävämmäksi myös loppukesästä.
Veneen varustetason riitettävä mahdollisesta vaaratilanteesta selviämiseen
Aloittelijoiden kannattaa kokeilla veneilyä turvallisessa ympäristössä, osaavan kipparin opastamana. Esimerkiksi pursiseurat, veneilykoulut ja alan eri järjestöt järjestävät tapahtumia, joissa veneilystä haaveilevat pääsevät kokeilemaan käytännössä, miltä vesillä liikkuminen tuntuu.
– Tähän kun yhdistää sopivan määrän veneilyn teoriaa, matka veneilijäksi on helppoa ja turvallista aloittaa, Pajusalo sanoo.
Pajusalo opastaa hankkimaan veneen käyttötarkoituksen mukaan, turvallisuusasiat mielessä pitäen. Esimerkiksi avomeriosuudet vaativat veneeltä eri ominaisuuksia kuin saariston suojassa liikkuminen. Yöpymismahdollisuus ja asuttavuus korostuvat retkeilyn vaihtuessa matkaveneilyksi.
– Suomen suvi on usein muutakin kuin auringonpaistetta, ja monet valitsevat tänä päivänä hytillisen veneen jo mukavuussyistä.
Vene on myös syytä varustaa siten, että mahdollisesta vaaratilanteesta selvitään ilman ulkopuolista apua.
Matkan pituudesta riippumatta veneestä tulee löytyä paitsi pelastusliivit jokaiselle mukanaolijalle, myös tyhjennysväline, airot tai mela, venehaka, ankkuri köysineen, kiinnitysköydet sekä puukko.
Pajusalo suosittelee huoltamaan veneen valmistajan ohjeiden mukaisesti ja tekemään huoltotoimenpiteet sekä tarkistukset keväällä ennen vesillelaskua ja syksyllä talvitelakoinnin yhteydessä.
– Myös pintojen säännöllinen pesu ja vahaus auttaa havaitsemaan mahdolliset vauriot.